Film és videó

# # #m # # # # # #

Art film 3D - művészeti kisfilmek

Cím: BA3D - 3D rövidfilm (2010), 13'

Leírás: A Besorolás Alatt (BA) csoport 2007-ben alakult a Képzőművészeti Egyetem akkori hallgatóiból. Céljuk a hangprojektek, hanginstallációk és performanszok létrehozása.
A rövidfilmként megvalósított zenei mű 3D videotechnikát és 5.1 csatornás hangfelvételt használt a teljes háromdimenziós vizuális-akusztikus élmény létrehozásához.
A videó tárgyát és egyben helyszínét adó környezet sajátos módon kínálkozik fel a rendszerváltás óta eltelt 20 év viszontagságos szlovák-magyar viszonyának ütközési zónájaként. Erre érzett rá a BA csoport és nem véletlenül, hiszen tagjai magyarországi illetve szlovákiai magyarokból állnak. Három téma fonódik össze a filmben, miközben a zenei hátteret végig a BA élő akusztikus ambient felvétele adja: a bősi vízerőmű (a szlovák Gabcikovo elnevezés történetét lásd a község weboldalán: http://www.gabcikovo.sk/hu/tortenelmunk), a 4D Galéria elhagyott raktárépülete Galántán (mely a zenei felvétel helyszíne is volt egyben), valamint Szabó László (szlovákosított nevén Ladislav Sabo) rézöntő műhelye, amely egyedül volt alkalmas arra, hogy ott készüljön el az új Szlovákia történelmi emlékezetét szolgáló Szvatopluk lovas szobor.

Alkotók:
Blazsek András (SK), Kiss Máté (HU), Kovács Imrich (SK), Nagy Gergő (HU), Pethő Zoltán (HU), Zérczi Attila (HU)

Operatőr, vágó, 3D video: Zérczi Attila

URL: http://www.besorolasalatt.hu/